TEL: +48 (91) 43 15 880  

  E-MAIL: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  

Jak zaprojektować ciąg kuchenny w nowoczesnej kuchni?

Co sprawia, że korzystanie z kuchni jest komfortowe i nie rodzi frustracji? Zachowanie właściwego ciągu kuchennego! Odpowiednie ustawienie szafek i sprzętu AGD sprawia, że nie musisz ciągle biegać po kuchni, wszystko masz pod ręką, a gotowanie staje się po prostu przyjemniejsze. Jak zaprojektować odpowiedni ciąg kuchenny w nowoczesnej kuchni?


Ergonomia w kuchni

W ergonomicznej i funkcjonalnej kuchni wszystkie najważniejsze produkty powinny być dostępne na wyciągnięcie ręki - bez konieczności ciągle biegania od kąta do kąta. Kiedy projektujesz kuchnię na wymiar, weź to pod uwagę! Warto wiedzieć jednak, że nie wszędzie ergonomiczna kuchnia będzie wyglądać tak samo. Dużo zależy bowiem od tego, jak duże jest pomieszczenie - zupełnie inaczej trzeba zaplanować urządzenie małej kuchni, a inaczej wygląda kwestia z dużymi pomieszczeniami.

 

  • Mała kuchnia - w niewielkiej kuchni meble na wymiar będą doskonałym wyborem, pozwolą na maksymalne wykorzystanie powierzchni. Ergonomię w małej kuchni łatwo zachować, ponieważ ograniczona ilość miejsca wręcz wymusza przemyślane jego wykorzystanie.

  • Kuchnia na jeden ścianie - taki układ często wykorzystywany jest w kuchniach w bloku czy w kuchni otwartej na salon. W takim układzie wszystkie elementy ciągu znajdują się obok siebie, należy jednak pamiętać o tym, aby zostawić sobie odpowiednią ilość miejsca pomiędzy sprzętem AGD na blat roboczy.

  • Duża kuchnia - jeśli masz dużą kuchnię i możesz pozwolić sobie na ciekawe rozwiązania, warto rozważyć opcję zamontowania w niej wyspy.

 

Zasady projektowania ciągu kuchennego

Jakie są najważniejsze zasady projektowania ciągu kuchennego?

  • Lodówka powinna być umieszczona najbliżej drzwi, zaraz obok niej warto umieścić szafkę na zapasy spożywcze.

  • Zlewozmywak powinien znajdować się między lodówką a głównym blatem roboczym. Będzie to miejsce, gdzie przyrządzane będą posiłki, blat powinien mieć minimum 60 cm długości.

  • Płyta grzewcza powinna znajdować się za blatem roboczym. Za płytą grzewczą warto znaleźć miejsca na drugi, mniejszy blat roboczy o długości 40 - 60 cm.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.